Lovkrav om erklæring på bæredygtighedsrapportering

Med CSRD kommer der krav om erklæring på de af direktivet omfattede virksomheders bæredygtighedsrapportering. EU-Kommissionen ønsker i CSRD at have en gradvis indfasning af sikkerhed. Ved implementeringen af CSRD’et indføres krav om en erklæring med begrænset sikkerhed og senere en vurdering om en erklæring med høj grad af sikkerhed.


Revisorer har igennem en lang årrække rådgivet om bæredygtighed og har i de seneste år også afgivet erklæringer på rapportering om bæredygtighed. Med CSRD bliver det nu et lovkrav, at der skal afgives erklæring af en tredjepart på bæredygtighedsrapportering. Kravet om revisorerklæring med begrænset sikkerhed bliver gældende samtidig med rapporteringskravene, hvor der er indfasning over 2024-2028. Med CSRD får Kommissionen mandat til at udstede erklæringsstandarder som delegerede retsakter, der skal sikre en ensartet praksis og høj kvalitet for erklæringer på bæredygtighedsrapporter på tværs i EU. 

Fristerne for Kommissionens udstedelse af erklæringsstandarder i CSRD 

Oktober 2026

En delegeret retsakt med EU’s erklæringsstandard for en erklæring med begrænset sikkerhed. 

Oktober 2028
En delegeret retsakt med EU’s erklæringsstandard for en erklæring med høj grad af sikkerhed. 

Forud for denne dato skal Kommissionen foretage en vurdering af, om en erklæring med høj grad af sikkerhed er mulig for virksomheder og revisorer at udføre. Resultatet af vurderingen vil være afgørende for, hvornår der skal afgives erklæring med høj grad af sikkerhed på bæredygtighedsrapporten efter denne erklæringsstandard. Dette skal fremgå af den delegerede retsakt. 

Indtil Kommissionen udsteder delegerede retsakter med EU’s egne erklæringsstandarder for bæredygtighedsrapportering, kan medlemslandene selv anvise andre erklæringsstandarder.  

De forventninger, der er til krav om erklæringsopgaven på bæredygtighedsrapportering, når CSRD bliver implementeret i dansk lovgivning, bygger først og fremmest på ISAE 3000, som er standarden, der oftest bliver brugt til erklæring på bæredygtighedsrapportering på nuværende tidspunkt.  

ISAE 3000 er en standard, der er relevant for eksempelvis erklæringsopgaver om interne kontroller, rapportering om bæredygtighed og integreret rapportering.  

Find FSR’s oversigt over standarder. 

Uddannelseskrav 

Det er vores forventning, at alle nyuddannede godkendte revisorer, som også ønsker at kunne afgive erklæringer på bæredygtighedsrapporteringen, fremover vil skulle bestå en ny særlig bæredygtighedseksamen. 

CSRD stiller krav om, at kandidaten skal have mindst otte måneders erfaring med at udføre erklæringsopgaver om bæredygtighedsrapportering. For nuværende findes der ingen konkret tolkning af det fremtidige erfaringskrav, og der udestår en vigtig drøftelse om, hvordan man skal opnå en sådan praktisk erfaring, hvis revisionsfirmaet ikke i forvejen beskæftiger sig med bæredygtighedsområdet. 

Vi forventer, at første bæredygtighedseksamen skal afholdes i 2025. Omfanget af eksamen er endnu ukendt, men et oplæg kunne være en tre til fire timers skriftlig eksamen. 

Endelig forventer vi, at der også stilles krav om, at man skal være godkendt revisor for at kunne afgive erklæringerne på bæredygtighedsrapporteringen. 

Overgangsordning via efteruddannelse 

Af direktivet fremgår det, at der etableres en særlig overgangsordning for følgende to grupper: 

  • Godkendte revisorer, som har bestået revisoreksamen før den 1. januar 2024.
  • Personer, som er påbegyndt uddannelse til godkendt revisor før den 1. januar 2024, og som består revisoreksamen senest den 1. januar 2026. For at være ”påbegyndt uddannelse” skal vedkommende altså have været til skriftlig revisoreksamen senest i august 2023. Det vil ikke være tilstrækkeligt blot at være påbegyndt på FSR – danske revisorers SR-Akademi. 

Overgangsordningen består i, at de omfattede personer kan opnå bæredygtighedscertificeringen alene via efteruddannelse. De undgår altså at skulle til den nye bæredygtighedseksamen, ligesom de ikke skal kunne dokumentere mindst otte måneders praktisk erfaring med bæredygtighedsområdet. 

Del til: